Paul Van Nevel - Publicaties

Boeken en artikels

Paul Van Nevel heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. De rode draad doorheen deze publicaties is natuurlijk de muziek en, hoe kan het anders: de polyfonie. We geven hieronder een selectie van zijn werken.


Het landschap van de polyfonisten - De wereld van de Franco-Flamands (1400-1600)
Fotografie: Luk Van Eeckhout
 
Waarom kwamen de polyfonisten alle uit dezelfde streek van Zuidwest-België en Noord-Frankrijk en wat was de invloed daarvan op hun muziek?
Een zeer originele analyse van de leefwereld, het ‘culturele landschap’ van de 15de en de 16de-eeuwse muzikanten. Van Nevel werkte, samen met fotograaf Luk Van Eeckhout 20 jaar aan dit boek.  
Met CD en niet minder dan 168 prachtige foto’s.
Download Brochure (PDF)


Polyfonie en Ars Subtilior

Dit boekje is een inleiding in de kunst van de Ars subtilior, de muziek die voornamelijk in het zuiden van Frankrijk ontstaan is in de periode van ca. 1360 tot ca. 1415. Het omvat een korte beschrijving van de stijl, de notatie, de bronnen en de esthetiek.
28 pagina's - geïllustreerd
Uitgeverij De Monte Leuven (1974)


Johannes Ciconia (ca. 1370-1411): Een muzikaal - historische situering

In dit boek benadert Van Nevel Johannes Ciconia vanuit zijn muziek, met de bedoeling om aan musici een basis aan te reiken voor een verantwoorde interpretatie van zijn oeuvre. Het boek vormde ook de basis van de opname van de integrale werken van Ciconia, eerst op LP (voor Musique en Wallonie), nadien (in 1997) door Pavane heruitgegeven op CD.

D/1981/2613/1 -  - 1981 - 144 pagina's - geïllustreerd

Uitgegeven door NV Jura, Berchem
Franse vertaling: D/1982/2613/6 - 1982
Uitgeverij De Notenboom


Nicolas Gombert en het avontuur van de Vlaamse polyfonie

Dit boek is opgevat als een gids voor de geïnteresseerde luisteraar en liefhebber van de polyfonie. Het beschrijft de boeiende periode van het einde van de 14de tot het begin van de 17de eeuw, waarin het toenmalige Vlaanderen Europa muzikaal domineerde. Vragen komen aan bod zoals: waar genoten de polyfonisten hun opleiding, welke was hun taak als lid, zanger of componist van een kapel, hoe hebben zij hun werken gecomponeerd, welke was de sociale context van hun tijd,... Aan het boek werd een CD toegevoegd met een viertal werken van resp. Gombert, Binchois en Crecquillon.

De Nederlandstalige versie dateert van 1992. In 2004 werd de tekst volledig gereviseerd en uitgegeven in het Frans onder de titel "Nicolas Gombert et l'aventure de la polyphonie franco-flamande".

ISBN 90-73737-01-X - 1992
Uitgeverij Libri Musicae (1992)

 

Dertig jaar verslaafd aan Lissabon - Paul Van Nevel

Paul Van Nevel heeft twee muzen: muziek en poëzie. De dichter Slauerhoff lokte hem in 1973 met een wazige overzeese stem naar Lissabon, met verzen die het doelloos dwalen in de wijken van die stad beschreven en de fado bezongen. Lisboa zou de jonge man nooit meer loslaten.

‘De stad was onuitputtelijk in haar volkse, dikwijls on-Europese tradities, in haar literaire emoties, in haar architectonische wanorde en vooral: in haar meesterlijke omgang met de tijd, een leven zonder uur, het volkomen ignoreren van het Europese tijdsgevoel.’
Zo vaak als zijn beroepsbezigheden en zijn bankrekening het toelieten, vertrok Paul Van Nevel voor een aantal dagen en nachten naar Lisboa. En dat was bijna eenmaal per maand.

In dit boek schrijft hij zijn dertigjarige relatie met de stad neer aan de hand van atmosferische indrukken, persoonlijke voorkeuren, expliciete details en toevallige ontmoetingen.
Het wordt een liefdesbrief voor de stad. Een verslaving ondergaat een trage metamorfose en wordt een liefdesrelatie. Dit relaas heeft toch een aantal dingen gemeen met een stadshandleiding. Maar dan wel een zonder de evidente toeristische punten waar alle reisgidsen zich op storten.

Colofon:
isbn: 9789064454288 · 2006 · paperback 17 x 21 cm – 264p. - geïllustreerd
Prijs: € 22.50
Uitgeverij Epo www.epo.be


Partituren

Voor Bärenreiter (Kassel, Basel, Londen, New York) editeerde Paul van Nevel een aantal instrumentale werken uit de renaissance in de reeks "Frutti Musicali". Hij baseerde zich hiervoor op origineel bronnenmateriaal en schreef de partituren uit in een hedendaags notenschrift, en gaf zo een belangrijke impuls aan de authentieke uitvoering van deze muziek, zowel door professionele musici, als door gevorderde amateurs.


 

Paul van Nevel

Latest cd-release
2018
The ear of Theodoor Van Loon
In the artistic landscape of the Southern Netherlands, Theodoor van Loon (1581/82-1649) oc...
Art. 5 412270 167904